Grad Karlovac unaprjeđuje vrelovodni sustav svoje zajednice uz podršku Europske unije

U restoranu Kristal, 17. prosinca 2021. godine, predstavljen je početak projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ čiji je krajnji cilj obnova i unaprjeđenje centralnog toplinskog sustava grada Karlovca uz razvoj kontinuiranog nadzornog sustava isporuke vode. Uvodnom predstavljanju projekta nazočili su Hrvoje Klobučar, direktor Gradske toplane Karlovac, Irena Rožić Qeta, voditeljica službe za provedbu programa urbanog razvoja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić. Osim osnovnih informacija o projektu govorili su o projektnim aktivnostima, razinama provedbe te značaju koji projekt donosi zajednici i okolišu, ali i njenim građanima.

„Cilj ovog projekta je izmjena većine vrelovodne mreže radi povećanja pouzdanosti usluge i smanjenja toplinskih gubitaka distribucije na razinu od najviše 8% te spremnost na prijem topline iz obnovljivog izvora. Nakon provedbe projekta našim ćemo korisnicima pružiti kvalitetniju i pouzdaniju uslugu grijanja. U provedbi projekta očekuju nas, naravno i neki izazovi koje anticipiramo. Pozivam građane na razumijevanje jer će u sljedeće dvije godine naš grad biti u radovima.“ – izjavio je direktor Gradske toplane Karlovac Hrvoje Klobučar.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ promiče povećanje učinkovitosti centralnih toplinskih sustava koje su temeljni cilj sufinanciranja kroz Program državnih potpora za povećanje učinkovitosti centraliziranih toplinskih sustava. Svrha Projekta je povećati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije te stvoriti temeljne infrastrukturne preduvjete za uvođenje obnovljivih izvora energije u cilju ostvarenja energetski učinkovitog centralnog toplinskog sustava u gradu Karlovcu.

„Još 2017. godine počeli su razgovori u Ministarstvu regionalnog razvoja oko korištenja sredstava putem ITU mehanizma za sufinanciranje projekta revitalizacije vrelovoda. Početkom 2020. godine, nakon sastanka u Ministarstvu regionalnog razvoja kada nam je prezentiran financijski plan mislio sam da grad neće biti u mogućnosti iznijeti naš dio sufinanciranja.  Zbog važnosti projekta za grad Karlovac i sve naše sugrađane, odlučili smo prelomiti te krenuti u realizaciju. Nedavno potpisan Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, kojim je i putem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini dobivena podrška od 10 milijuna kuna za financiranje vlastitog udjela u ovom ITU projektu, potvrđuje ispravnost tadašnje odluke da se od projekta ne odustane.“ – rekao je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić

Od ukupne duljine trase vrelovodne mreže od 21,8 km, planira se zamijeniti 15,7 km. Pored revitalizacije vrelovodnih cijevi, u okviru projekta revitalizirat će se i ventilska okna. Uz navedeno, zamijenit će se i 2 pumpna agregata te uspostaviti SCADA nadzorni sustav vrelovoda koji će omogućiti učinkovito upravljanje vodenim resursima uz unaprjeđen sustav kontrole potrošnje. Uz pumpno postrojenje planira se modernizirati i sustav za kemijsku pripremu vode koji će omogućiti kontinuirani automatizirani rad sustava uz neprekidan nadzor svih bitnih parametara vezanih za kvalitetu vode u centralnom toplinskom sustavu. Revitalizacija će donijeti siguran i kontroliran rad karlovačkog centralnog toplinskog sustava te omogućiti bolju upravljivost i nadzor rada, kao i poboljšani sustav očuvanja energije tijekom rada sustava.

„Ovaj projekt predstavlja prvi korak za daljnji razvoj grada Karlovca kao zelenog grada i u skladu sa svim drugim pravilima koja su sada važna i koja su istaknuta na razini Europske unije. Zadnje dvije godine smo zajednički ulagali mnogo truda i u dijalogu s Europskom komisijom kako bismo osigurali ovakve uvjete i došli do obujma projekta za financiranje kakav je na kraju i ugovoren. Brzina kojom smo odradili dosadašnje faze projekta ulijeva povjerenje da će i preostale faze projekta biti uspješno realizirane.“ – istaknula je Irena Rožić Qeta, voditeljica službe za provedbu programa urbanog razvoja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02 kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)