Provedba projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ uskoro će biti vidljiva na terenu

Gradska toplana d.o.o. potpisala ugovore za početak radova s izabranim izvođačima

U prostorima Grada Karlovca, 22. ožujka 2022. godine, održana je tiskovna konferencija na kojoj su potpisana tri ugovora za početak radova s izvođačima: Održavanje i izgradnja pogona i zajednicom ponuditelja ZG Marine, BK Montaža i Zagreb Montaža u sklopu projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“. Potpisom ovih ugovora ulazi se u novu fazu projekta koja će donijeti vidljivost radova na terenu. Direktor Gradske toplane d.o.o., Hrvoje Klobučar je na početku istaknuo kako su tvrtke potpisnici ugovora izabrani na natječaju koji je za potrebe projekta proveden u prethodnom razdoblju.

Danas završavamo papirnatu fazu projekta i počinjemo s produktivnom fazom građenja. To je rezultat timskog rada, lobiranja, truda zaposlenika toplane, grada i županije. Čeka nas vruće ljeto i puno znoja, a plan je da odradimo preko pedeset posto planirane izmjene cijevi preko ljeta. Važno je za naglasiti da, iako je danas potpis ugovora isključivo za zamjene cijevi, u projekt je uključena i revitalizacija toplinskih podstanica u zgradama i unaprjeđenje pogona distribucije nakon čega će kompletna distribucija toplinske energije biti bitno unaprjeđena i na puno višoj razini – rekao je Hrvoje Klobučar, direktor Gradske toplane Karlovac

Cilj ovog projekta je obnova vrelovoda i povećanje energetske učinkovitosti isporuke toplinske energije građanima Karlovca i poslovnim subjektima – korisnicima centralnog toplinskog sustava. Zbog dotrajalosti vrelovodne mreže dolazi do znatnih financijskih i materijalnih gubitaka te negativnog utjecaja na ravnomjernu i pravodobnu isporuku toplinske energije krajnjim kupcima, stoga će se projektom osigurati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji te će se stvoriti preduvjeti za noćno grijanje.

Sudionicima se obratio i gradonačelnik grada Karlovca, Damir Mandić koji je istaknuo važnost uspješne realizacije ovog projekta koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života građana.

Prošla, ova i sljedeća godina u Karlovcu će biti godine revitalizacije, odnosno rekonstrukcije. Obnavljamo ne samo vrelovod već i vodovod i kanalizaciju. A na neki način je projekt obnove vrelovoda povukao ovaj razvojni dio koji je u tijeku ili tek slijedi. Mogu slobodno reći da je moj dojam kako ova obnova vrelovoda na neki način znači novi život toplane grada Karlovca. To je zalog da sva buduća ulaganja koja se budu vezala uz toplinarstvo imaju smisla. Spomenuo bih kako smo paralelno s ovim projektom krenuli i u projekt geotermalnih izvora pri čemu smo osnovali tvrtku koja trenutno razvija projekt da se jednog dana Karlovac zaista grije vrelom vodom iz podzemlja te da zaista budemo zeleni grad i po energiji.

Ovaj društveno koristan projekt usmjeren je na korištenje obnovljivih izvora energije, a njegovom provedbom, gubici topline u distribuciji toplinske energije bit će smanjeni s trenutnih 15% na manje od 8%. Također, od ukupne duljine trase vrelovodne mreže planira se zamijeniti 15,7 kilometara, odnosno 74% cijevi.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02 kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)