Započeli radovi na aktivnostima zamjene vrelovodnih cijevi i ventilskih okana

U petak, 08. srpnja 2022. godine u 09:00 sati, na Trgu hrvatskih branitelja 1 (pored karlovačkog Suda), održan je javni posjet gradilištu u svrhu prezentiranja aktivnosti i rezultata EU projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“.

Prezentiran je početak radova na trenutnim aktivnostima zamjene vrelovodnih cijevi i ventilskih okana unutar Grupe 3 ugovorenih radova. Radove u ovom dijelu izvodi Zajednica ponuditelja: ZG Marine d.o.o., BK Montaža d.o.o. i Zagreb montaža d.o.o.

Okupljenim predstavnicima medija obratio se direktor Gradske toplane, Hrvoje Klobučar koji je izjavio da su izvođači Grupe 1 i 3 prije desetak dana intenzivnije krenuli s radovima. Podsjetio je na ključne ciljeve projekta, pouzdanost i sigurnost opskrbe, povećanje energetske učinkovitosti kroz smanjenje gubitaka vode i toplinske energije. Naglasio je da je dovršetak ovog projekta pretpostavka za uvođenje obnovljivih izvora energije. Osvrnuo se i na situaciju sa zelenilom te napomenuo da izvođači vode računa da se uklanja što manji broj drveća te da se propisno zaštiti drveće na lokacijama radova. Do sada su morali ukloniti 15-ak stabala, a po završetku radova nova stabla će biti zasađena najbliže lokacijama onih koja su morala biti uklonjena. Zahvalio je građanima na razumijevanju radi gužvi s kojima će se susretati zbog radova.

Planirani završetak radova za Grupu 3 koju čine gradske četvrti Luščić, Grabrik, Novi Centar 1 i Novi centar 2 je krajem ljeta 2023. godine, prije početka ogrjevne sezone Gradske toplane d.o.o.

Zbog dotrajalosti vrelovodne mreže dolazi do znatnih financijskih i materijalnih gubitaka te negativnog utjecaja na ravnomjernu i pravodobnu isporuku toplinske energije krajnjim kupcima, stoga će se projektom osigurati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji te će se stvoriti preduvjeti za noćno grijanje.

Dinamika poslova ide dobro, radovi se odvijaju dobro i s te strane možemo biti zadovoljni i s optimizmom gledati na rokove, odnosno, završetak radova. Jednako tako bih istaknuo, ono što je svima na neki način važno, da je obnova vrelovoda uvod u projekt koji će se odvijati u budućnosti, a vezan je uz geotermalne izvore. Paralelno s obnovom vrelovoda razvija se projekt geoterme. Ono što mogu reći o tom projektu je da smo vezano za dokumentaciju otišli poprilično daleko, ali trenutno smo u fazi traženja sredstava i tu smo s Vladom RH i Ministarstvom gospodarstva na dnevnoj razini u kontaktu. Nama je u cilju da Karlovac bude potpuno zelen grad.“, izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca.

Ovaj društveno koristan projekt usmjeren je na korištenje obnovljivih izvora energije, a njegovom provedbom, gubici topline u distribuciji toplinske energije bit će smanjeni s trenutnih 15% na manje od 8%. Također, od ukupne duljine trase vrelovodne mreže planira se zamijeniti 15,7 kilometara, odnosno 74% cijevi.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02 kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.

Audio zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)