Grijanje ove zime nije upitno iako se zbog nedostatka materijala kasni s radovima na vrelovodu

U Karlovcu je 8. rujna održana tiskovna konferencija kako bi se građane informiralo o stanju radova na vrelovodnoj mreži. Do početka sezone grijanja, koja bi mogla početi tek u listopadu, svi građani u sustavu karlovačke Gradske toplane imat će tople radijatore.

Do kraja godine u potpunosti će biti završen Rakovac, od pothodnika do kraja Rakovca i Sarajevska ulica. Do kraja sljedeće godine, bit će gotov dio od Toplane do pothodnika i onaj dio od pothodnika prema Zvijezdi kroz ulicu Kralja Tomislava“, rekao je direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar.

Direktor je naglasio kako je od ukupne duljine vrelovodne mreže dosad napravljeno 3.965 metara, a planira se ove godine završiti 5.860 metara zavarenih cijevi, odnosno 38%. To je nažalost manje od prvotno predviđenog plana od deset tisuća metara. Razlozi su globalna kašnjenja cijevnog materijala kao i kašnjenja u ostalim elementima projekta.

No ne radi se samo na ulicama. U Gradskoj toplani se izvodi pogon za distribuciju i kemijsku pripremu vode, zamijenjeno je šest motora, dvije crpke na motorima, kompletan elektro dio koji to prati da se troši manje električne energije.

Ovim projektom zamijenit će se 74 posto vrelovoda, odnosno 15,7 kilometara mreže, trase cijevi, zamijenit će se primar 173 toplinskih podstanica, a one koje se ne mijenjaju su relativno nove. Stižu novi motori, pumpe, kemijska priprema vode i centralni sustav za upravljanje i nadzor 24 sata kontrole nad sustavom.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02 kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.

Audio zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)