Predstavnici projekta Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu gostovali na Veleučilištu u Karlovcu

Na Veleučilištu u Karlovcu predstavljen je EU projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ u svrhu edukacije, promocije i vidljivosti projekta.

Direktor Gradske toplane, Hrvoje Klobučar i tehnički voditelj projekta, Inoslav Latković u obliku prezentacije studentima zaštite na radu predstavili su projekt, njegove ciljeve i svrhu, kao i tehničke detalje koji su studentima bili najzanimljiviji. Na kraju prezentacije studenti su mogli postaviti pitanja o ovom vrijednom i važnom projektu za lokalnu zajednicu koji predstavlja prvi korak u stvaranju energetski učinkovitog toplinskog sustava, a podijeljeni su im i promotivni materijali.

Podsjetimo da će se provedbom ovog projekta smanjiti gubici topline u distribuciji toplinske energije s trenutnih 15% na manje od 8%. Postići će se i centralizirano upravljanje isporukom toplinske energije kroz centralni toplinski sustav, a time posredno i većom kvalitetom zraka i života u gradu Karlovcu.

Buduća proizvodnja toplinske energije temeljit će se na obnovljivim izvorima energije, ponajviše geotermalne energije, što će rezultirati manjom emisijom stakleničkih plinova. Korištenjem centralnog toplinskog sustava zagarantirana je sigurnost, raznovrsnost i redundantnost te mogućnost upotrebe raznovrsnih obnovljivih izvora energije.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02 kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.

Audio zapis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)